Τσάι από βότανα

Εγχυμα – αφέψημα

Συνήθως για την παρασκευή αφεψήματος  χρησιμοποιούμε αποξηραμένα φύλλα ή άνθη.

Για να παρασκευάσουμε αφέψημα, βάζουμε νερό να βράσει και το χύνουμε πάνω στο βότανο, το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά σκεπασμένο με ένα πιατάκι για να μην διαφύγουν τα αιθέρια έλαια με την εξάτμιση και μετά το σουρώνουμε. 

Για να παρασκευάσουμε έγχυμα βάζουμε τα μέρη του βοτάνου που μας ενδιαφέρουν μέσα στο νερό και τα βράζουμε από 15 λεπτά έως 1 ώρα (ανάλογα με το μέρος του βοτάνου και την σκληρότητά του, πχ. Οι ρίζες θέλουν περισσότερη ώρα από τον φλοιό ή τα φύλλα), ώστε να μπορέσουμε να συλλέξουμε τις θεραπευτικές ουσίες που μας ενδιαφέρουν.  Αφήνουμε το νερό να βράσει ξεσκέπαστο έως να μείνει η μισή ποσότητα νερού μέσα στο δοχείο βρασμού (μπρίκι, κατσαρόλα, τσαγιερό) και μετά σκεπάζουμε και βράζουμε 5-10 λεπτά ακόμη.

Σερβίρουμε σκέτο ή με μέλι.     

Print Friendly, PDF & Email
1+

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *